Den grønne restaurant, der gjorde Istedgade en del mere gourmet
Meget er sket på Istedgade de seneste år. Er du københavnsk foodie, er det i dag The place to be med spændende nye restauranter, der blander sig med gadens tidligere varemærker som erotiske butikker, prostituerede og brugte nåle.
En af gourmet-pionererne er Vesterbro Vinstue, der åbnede i 2012 i den populære gade. Ejernes ambitioner var ikke ydmyge. De ønskede at blive intet mindre end Istedgades gastronomiske højborg. De ville levere noget mad med kvalitet. Det synes de nemlig, at der manglede.
Siden åbningen har de holdt ambitionen og niveauet i live. I dag er det Niels Hagman, (med en fortid på Noma, Costume House og Restaurant LêLê) der er køkkenchef på den populære restaurant. Han står for menuen, der er inspireret af Spanien og Frankrig, dog med en nordisk og nutidig elegance.
Bæredygtig før det rigtigt blev moderne
Men hvorfor stoppe ved god mad? Hos Vesterbro Vinstue havde de fra starten et mål om at blive så tæt på CO2-neutrale som muligt. Det betød fx, at køkkenet blev omlagt til naturgas, og at den overskudsvarme, der produceres fra fx køleskabe, pumpes ud i kælderen og under gulvet.
En linje der også afspejles i deres råvarer. Her er sæson afgørende, og der bruges så vidt muligt nordiske råvarer. Deres lammekød får de fra egne dyr, der lever det gode liv i Kregme i Frederiksværk, og dele af deres vildt er skudt af ejerkredsen.
Historien om Vinstuen
Når du hører ordet vinstue, hvad tænker du så på? Mange får associationer til brune bodegaer. Der ligger da også mange vesterbroske klassikere i den brune ende af skalaen.
Men en vinstue har altid været noget andet.
Et par hundrede år tilbage i tiden, dengang vine ikke var noget, du købte i supermarkedet til spotpriser, blev vinen leveret i trætønder med store fragtskibe til Københavns havn. På daværende tidspunkt var vinstuerne de eneste steder, hvor tørstige byboere og godtfolk kunne slukke tørsten i de livsbekræftende dråber fra de sydlige himmelstrøg
Og det er her, at restauranten henter deres navn. Vin betyder nemlig rigtig meget på Vesterbro Vinstue.
De importerer selv meget af deres vin fra udvalgte europæiske producenter, og der er altid et rigt udvalg på glas, så du har mulighed for at smage på lidt forskelligt.
Ud med det brune og ind med ornamenterne
Også i indretningen er der langt til bodegaen. Når du træder ind i vinstuen, mødes du først af Spisebaren, der er afslappet og bistroagtig.
Længere inde finder du Spisestuen, hvor der er plads til fordybelse i gamle polstrede stole. Væggene er malet med flere lag – hvor bl.a. bladguld og lak giver et helt unikt udtryk. Bagerst finder du Gildesalen, der prydes af ornamenterede og håndstøbt stuk, håndlavede paneler og dekadente malerier.
Selvom det kan lyde – ja næsten for meget – så er der skabt balance, hvor der er også er plads til det moderne. Det efterlader restauranten jordnær og hyggelig, som en gammel ven, der giver et varmt kram i kulden.
0 Comments